1 min. czytania

Witamina E

witamina-e.jpg

Witamina E jest powszechnie uważana za eliksir młodości i zdrowia. Jest jednym z czynników hamujący proces starzenia się komórek oraz bierze udział w zaopatrywaniu organizmu w tlen. Przyspiesza leczenie oparzeń, wygładza i uelastycznia blizny oraz zabezpiecza przed promieniowaniem słonecznym.

Witamina E jest odporna na działanie wysokich temperatur, nie jest wrażliwa na działanie silnych kwasów i zasad, nie rozpuszcza się w wodzie, ale ulega zniszczeniu pod wpływem światła i tlenu.

Chroni warstwę tłuszczową naskórka oraz wzrost jego miękkości i elastyczności. Wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry oraz trądziku a także powstawaniu zaczerwień. Występuje w wielu produktach roślinnych np. w warzywach liściastych, nieoczyszczonych ziarnach zbóż czy olejach roślinnych. Sporo jest jej także w liściach mięty, pokrzywy, brokułach czy szpinaku.

INCI:

DL-alfa takoferol octan